Curaçao werkt hard aan een toekomst waarin het eiland een belangrijke rol speelt in de duurzame energieproductie en -export. Eén van de kernprojecten binnen deze ambitie is de ontwikkeling van offshore floating windparken. In combinatie met grootschalige electrolyse, zullen deze erg belangrijk zijn voor de energietransitie van het eiland en de regio. NLHydrogen ondersteunt deze ambitie door kennis en expertise te leveren, in nauwe samenwerking met zowel Nederlandse als Curaçaose partijen.
Offshore wind als motor van de energietransitie
Curaçao heeft de potentie om een capaciteit van maar liefst 10 GW aan duurzame energie op te wekken met drijvende windparken op zee. Deze energieopbrengst is vele malen groter dan de huidige behoefte van het eiland, wat mogelijkheden biedt om deze duurzame elektriciteit om te zetten naar waterstof en andere derivaten zoals duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF) of methanol. Deze producten kunnen dan ingezet worden voor lokale vergroening of de export naar de regio en zelfs naar Europa.
Deze technologie zal niet alleen bijdragen aan de verduurzaming van Curaçao zelf, maar kan ook dienen als voorbeeld voor andere landen in het Caribisch gebied en daarbuiten. Dankzij de schaalbaarheid van deze innovaties kan de transitie naar waterstof worden versneld, wat Curaçao tot een voorloper kan maken in de groene economie.
Focus op waardeketens, technische uitdagingen en klantgerichtheid
Tijdens de werkweek afgelopen week hebben Curaçaose en Nederlandse vertegenwoordigers uit de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven de technische en economische uitdagingen van de H2-waardeketen op Curaçao besproken. Experts uit de brancheorganisaties IRO (vertegenwoordigt de offshore energie supply chain), NedZero (branchevereniging voor windenergie) en NLHydrogen namen de deelnemers mee in de uitdagingen rondom offshore floating wind, de logistieke vraagstukken en de ruimtelijke inpassing van de gehele productieketen.
Een belangrijk doel is om via offshore windenergie onshore waterstof en derivaten te produceren en deze te exporteren. Als resultaat van de intensieve besprekingen is er een gedeeld beeld ontstaan van de roadmap die gevolgd moet worden om de opschaling van deze technologieën te realiseren. Er is afgesproken dat Curaçaose en Nederlandse partijen nauw blijven samenwerken, zowel in de startfase als richting de commerciële opschaling en verdere studies.
Samenwerking op hoog niveau
Tijdens de recente werkweek in Curaçao werd benadrukt dat niet alleen technologie van belang is, maar ook klantgerichtheid en het optimaliseren van waardeketens. Om een succesvolle energietransitie te realiseren, moeten de juiste partnerschappen worden gevormd en moet rekening worden gehouden met de volledige productieketen, van energieopwekking tot eindgebruikers.
De plannen voor Curaçao worden gecoördineerd door een stuurgroep met vertegenwoordigers van zowel de Nederlandse als Curaçaose overheden. Aan Nederlandse zijde zijn meerdere ministeries betrokken, terwijl Curaçao onder andere wordt vertegenwoordigd door het ministerie van Economische Ontwikkeling. De samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van deze duurzame initiatieven.
Volgende stappen en toekomstvisie
NLHydrogen werkt momenteel samen met twee andere brancheorganisaties; IRO en NedZero om het project verder vorm te geven. Er is een governance studie gestart om te bepalen hoe het programma en de organisatie rondom deze duurzame ambities het beste kunnen worden ingericht. Het uiteindelijke doel is om Curaçao niet alleen zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie, maar het eiland ook te positioneren als een belangrijke exporteur van hernieuwbare energie en waterstof in het Caribisch gebied.
Curaçao heeft de eerste belangrijke stappen gezet, en met de steun van Nederlandse expertise en bedrijven, lijkt de toekomst van het eiland als duurzame energiehub steeds dichterbij te komen.