Waterstof komt van nature niet voor en moet gemaakt worden uit aardgas, biomassa of met elektriciteit. Daarmee is waterstof een energiedrager, maar is dat wel efficiënt?
Energiedrager zonder CO2
Er is een duidelijk voordeel om waterstof als energiedrager te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld aardgas, benzine of dieselolie. Bij verbranding van waterstof of omzetting in stroom in een brandstofcel komen geen CO2 of andere emissies vrij.
Elektriciteit versus waterstof
Waar elektriciteit voldoet als energiedrager is er uiteraard geen reden om er eerst waterstof van te maken. Voor bepaalde toepassingen zijn er echter zeker goede redenen om met elektriciteit waterstof te produceren als energiedrager.
Waterstof uit groene stroom
Waterstof gemaakt met groene stroom heeft als voordeel dat er geen uitstoot is van kooldioxide en dat het gaat om oneindige, duurzame energie. De op deze manier gemaakte waterstof is voor tal van toepassingen interessant.
Energiedrager voor…
Met waterstof zijn bijvoorbeeld hogere temperaturen te halen. Vrachtwagens kunnen op waterstof verder rijden dan met energie uit een batterij. Die batterij is bovendien zwaar, wat het laadgewicht beperkt. Om diezelfde reden is waterstof een betere optie voor vliegtuigen dan batterijen. Die kunnen met het lichte waterstof makkelijker lange afstandsvluchten maken. Brandstofcellen kunnen waterstof omzetten in stroom voor de elektrische vliegtuigmotoren.