

De kostprijs van groene waterstof moet omlaag om de ambities voor een duurzame, concurrerende waterstofeconomie in Nederland waar te maken. Uit eerder onderzoek van TNO blijkt dat de kostprijs van in Nederland geproduceerde groene waterstof momenteel tussen de €12 en €14 per kilo ligt. Als we groene waterstof grootschalig willen inzetten in industrie en mobiliteit moet die prijs dalen. NLHydrogen voerde een sectorbrede enquête uit, onder onze leden en onder deelnemers aan het Nationaal Waterstofprogramma. Het resultaat: 24 kansrijke maatregelen die samen kunnen leiden tot een flinke kostprijsverlaging in de loop van de komende 15 jaar.
Waardevolle inzichten uit de sector
Er zijn in de keten vele besparingen mogelijk. Via onze enquête ontvingen we hier input op door 77 reacties uit alle hoeken van de sector: producenten van hernieuwbare waterstof, fabrikanten van elektrolysers en componenten, netbeheerders, overheden en andere betrokken partijen.
De 24 in deze enquete geïdentificeerde besparingsopties zijn onderverdeeld in zes categorieën: investeringskosten (CAPEX), elektriciteitskosten (nu nog de grootste kostenpost voor het maken van groene waterstof), infrastructuur, operationele kosten, financiering en beleidsmaatregelen. De kostprijs omlaag brengen vraagt om een samenhangende aanpak, waarbij aan meerdere knoppen tegelijk gedraaid moet worden.
Naast de geïdentificeerde besparingsopties is relevant om te benoemen dat voor de elektriciteitskosten in de TNO-studie het prijspeil in 2024 en een hoge vaste prijs wordt gebruikt. We verwachten dat in de praktijk de prijs van groene stroom lager en meer variabel wordt. Door te zorgen dat elektrolysers maximaal gebruik kunnen maken van goedkopere groene stroom op het moment dat die beschikbaar is, kunnen de elektriciteitskosten mogelijk nog verder naar beneden worden gebracht.
Concrete maatregelen: van conversieparken tot slimme financiering
Uit de analyse komen diverse kansrijke maatregelen naar voren, waaronder:
Samen maken we groene waterstof betaalbaar
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat er niet één oplossing is voor het verlagen van de waterstofprijs. Een combinatie van technologische innovaties, beleidsmaatregelen, schaalvergroting en samenwerking is nodig. Dit rapport biedt waardevolle inzichten in de marktpotentie en beleid. Het levert ook een goede basis voor verdere analyse en uitwerking. Hierbij stellen we onder meer voor om verder onderzoek te doen naar de combinatie van flexdiensten met variabele stroomprijzen en financieringsinstrumenten. Verder zal onze eigen systeemstudie nog meer inzicht geven in de meerwaarde van waterstof in het Nederlandse energiesysteem.
Zo werken wij samen naar betaalbare groene waterstof van eigen bodem.
Het volledige rapport vindt u hier.