Per 1 oktober hebben wij twee nieuwe collega’s; Lieuwe Brouwer en Roos Rodewijk. Lieuwe is onze nieuwe projectcoördinator Beschikbaarheid en Roos is de nieuwe communicatieadviseur. We stellen ze graag aan u voor door middel van een interview.
Kunnen jullie je allebei even voorstellen en vertellen over jullie achtergrond?
Lieuwe: Mijn naam is Lieuwe Brouwer en ik ben nu per 1 oktober begonnen als programmacoördinator Beschikbaarheid bij NLHydrogen. Dat betekent dat ik mij bezighoud met alles wat met productie van waterstof in Nederland en import van waterstof naar Nederland te maken heeft. Ik heb voordat ik bij NLHydrogen ging werken een hele tijd voor de gemeente Rotterdam gewerkt, waar ik verantwoordelijk was voor de waterstofaanpak vanuit de gemeente. Dus ik heb de sector al redelijk goed leren kennen, maar ik verschuif nu van een regionaal naar een nationaal perspectief en van de overheid naar een brancheorganisatie. Dus aan de ene kant zit ik er aardig goed in. Aan de andere kant is het echt down the rabbit hole gaan.
Roos: Ik ben Roos en ook ik ben per 1 oktober gaan werken bij NLHydrogen, maar dan als Communicatieadviseur. Ik ben vers van mijn studie hiernaartoe gekomen. Ik heb hiervoor een Bachelor in Marketing gedaan en een Master in Media en Communicatie aan de Erasmus Universiteit en nu sta ik aan het begin van mijn carrière. Ik heb er zin in!
Lieuwe, wat trok je aan om te werken bij NLHydrogen? Je had het net al over dat je graag van het regionale naar een nationaal niveau wilde gaan.
Lieuwe: Nou ja, het is natuurlijk een samenspel. De ontwikkeling van de waterstofeconomie is een regionaal, nationaal en Europees project, maar specifiek op nationaal niveau moeten wel een hele hoop dingen geregeld worden. Wat ik interessant vind, is het smeden van die waterstofketens. Dat is ook echt waar we nu met z’n allen aan werken. Wat NLHydrogen daar specifiek aan kan doen is ervoor zorgen dat al die puzzelstukjes binnen de sector goed in elkaar passen. En vooral ook dat we vanuit de sector zo goed mogelijk communiceren, want het sluit allemaal verschrikkelijk nauw op elkaar aan. Het onderwerp is zo complex; het moet allemaal kloppen qua regelgeving, financiën, ruimtelijk inpassing, publieke draagvlak, en noem het maar op. Daar hebben wij een rol in te spelen en dat vind ik gewoon fascinerend.
En Roos, wat trok jou aan om te werken bij NLHydrogen en in de waterstofsector?
Roos: Nou, een aantal jaar geleden heb ik stagegelopen bij Forze Hydrogen Racing. Hier wordt een raceauto ontwikkeld die rijdt op waterstof. Daarvoor had ik eigenlijk nog geen idee dat waterstof een bron van energie kon zijn, dus daar is echt mijn interesse in waterstof ontstaan. Sindsdien ben ik echt wel gefascineerd door de duurzame mogelijkheden van deze technologie. Ik kijk er heel erg naar uit om meer te leren over deze sector, want ik ben zeker nog geen superexpert op het gebied van waterstof. Het is daarom extra gaaf om te zien wat er al allemaal wordt gedaan en om hier meer over te leren. Verder is het voor mij ook duidelijk dat we niet verder kunnen met fossiele brandstoffen en daarom moeten kijken naar andere duurzame energiebronnen. Deze energietransitie is nu echt aan de orde, en ik vind het heel tof om daar mijn rol in te spelen en mijn steentje bij te dragen.
Lieuwe, je hebt al kort uitgelegd over wat je gaat doen in je functie als programmacoördinator Beschikbaarheid. Kan je een concreet voorbeeld noemen van een vraagstuk waar jij je mee bezig gaat houden?
Lieuwe: Ja een vraagstuk waar we mee zitten is beschikbaarheid en betaalbaarheid van groene elektronen. Want als we de groene waterstofproductie in Nederland goed willen organiseren, dan is dit natuurlijk een hele belangrijke factor. Dus bijvoorbeeld integratie tussen windprojecten die voor die groene elektronen moeten zorgen en de electrolysers. Juist omdat daar ook die koppeling van verschillende projecten bij elkaar langskomt. Dat lijkt mij een heel leuk vraagstuk om me echt in vast te bijten.
Je hebt het over het koppelen van verschillende projecten bij elkaar. Kan je daar wat meer over vertellen?
Lieuwe: Die koppeling tussen die waterstofprojecten is erg belangrijk. Je ziet die bruggetjes telkens terug. Je hebt wind op zee nodig om electrolysers te laten draaien. Je hebt electrolysers nodig om industrie en chemie op groene waterstof te kunnen laten draaien. Je hebt importprojecten en terminals nodig die ook weer groene ammoniak en groene waterstof moeten kunnen aanbieden voor het verduurzamen van al die verschillende sectoren in Nederland. Dus ja, het is constant die brug leggen tussen vraag en aanbod. Dat maakt het heel moeilijk, maar daar ontlenen we ook een beetje ons bestaansrecht uit als NLHydrogen. Als het makkelijk was en je zou het gewoon kunnen doen met losse projecten die gewoon van vanzelf van de grond hadden kunnen komen, dan was het niet zo interessant geweest als dat het nu is.
Roos, wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden als communicatiemedewerker?
Roos: Heel concreet gezegd, als communicatiemedewerker bij NLHydrogen ben ik verantwoordelijk voor het opstellen en beheren van de nieuwsbrief, het bijhouden van onze social media-kanalen, en het organiseren van verschillende evenementen. Daarnaast houd ik me bezig met het beheren van onze websites en zorg ik ervoor dat de artikelen die daarop verschijnen relevant en actueel zijn. Zo hoop ik er eigenlijk voor te zorgen dat onze boodschap over waterstof helder en effectief wordt gecommuniceerd naar al onze stakeholders.
Hoe denk je dat communicatie kan bijdragen aan de groei van waterstof als duurzame energiebron?
Roos: Ik denk dat communicatie echt een belangrijke rol speelt in de groei van waterstof als duurzame energiebron. Het helpt om bewustzijn te creëren, complexe technologieën zoals waterstofproductie en waterstofgebruik begrijpelijk te maken voor een breed publiek, en vertrouwen op te bouwen bij verschillende stakeholders. Door de voordelen van waterstof helder te communiceren, kunnen we publieke en politieke steun vergroten. Dit kan vervolgens leiden tot meer investeringen en samenwerkingen, wat de groei en acceptatie van waterstof enorm kan versnellen.
Hoe waren jullie eerste dagen hier bij NLHydrogen?
Lieuwe: Ik vond het erg leuk om in mijn eerste week al naar Groningen te gaan. Namelijk naar Wind Meets Gas. Het was niet de eerste keer dat ik er was, maar wel voor het eerst vanuit mijn huidige rol en dan kijk je er toch iets anders naar. Ik moet mezelf nog wel even wat ontwikkelen van een iemand die veel weet van waterstof in een bepaalde regio naar iemand die veel weet van alles wat met waterstof gebeurt in Nederland. Maar dat komt helemaal goed.
Roos: Tot nu toe vind ik het echt ontzettend leuk! Alles is nog erg nieuw voor me, maar ik heb het gevoel dat ik in deze eerste dagen al enorm veel heb geleerd. Wat ik vooral geweldig vind, is dat ik elke dag weer nieuwe waterstofprojecten tegenkom waarvan ik nog niet op de hoogte was. Het is inspirerend om te zien hoe goed we als Nederland bezig zijn in de waterstofsector! Al moet er natuurlijk nog een hoop worden gedaan om alle plannen en ambities te realiseren.
Als afsluiter; kunnen jullie iets persoonlijks delen over jezelf? Zoals een hobby of een ander leuk feitje over jezelf?
Lieuwe: Een leuk feitje is misschien dat ik fanatiek marathonloper ben. En wat ook niet veel mensen weten is dat ik best goed ben in pubquizzes.
Roos: Ik heb lang geleden een opleiding tot professioneel danser gevolgd. Het echt worden van een professioneel danser is hem niet geworden, maar ik houd er wel nog steeds van om naar dansvoorstellingen te gaan. Verder ben ik niet per se goed in pubquizzes, maar ik vind ze wel heel leuk!
We wensen onze nieuwe collega’s Lieuwe en Roos een soepele inwerkperiode toe en uiteraard veel succes en plezier in hun nieuwe functies hier bij NLHydrogen. Heeft u al vragen voor Lieuwe of Roos? U kunt ze bereiken via de volgende mailadressen:
Projectcoördinator Beschikbaarheid – Lieuwe Brouwer:
lieuwe.brouwers@nlhydrogen.nl
Communicatieadviseur – Roos Rodewijk:
roos.rodewijk@nlhydrogen.nl