Versnelling Delta Rhine Corridor door ontkoppeling modaliteiten belangrijke stap richting oorspronkelijk opleverjaar van 2028 

NLHydrogen en haar leden zien het kabinetsbesluit om de modaliteiten van de Delta Rhine Corridor (DRC) te ontkoppelen als een grote stap richting Nederland als waterstofhub van Noordwest-Europa. Het is positief dat het kabinet gehoor geeft aan motie Erkens om de DRC te versnellen en dat hiermee de oplevering van de DRC een aantal jaar versneld is. Er is echter meer mogelijk om het opleveringsjaar van 2028 te halen. Met het huidige besluit zal de DRC tussen 2031 en 2033 opgeleverd worden terwijl er tijd te winnen is door onder andere vergunningsprocedures te versnellen. 

De Delta Rhine Corridor zorgt ervoor dat geïmporteerde en lokaal geproduceerde waterstof vervoerd kan worden naar Nederlandse gebruikers én die van België en Duitsland. De DRC is daarmee cruciaal voor de ambitie om de waterstofhub van Noordwest-Europa te worden en daarmee voor Nederland als doorvoerhaven voor energie en grondstoffen voor de EU.   

2028 halen is cruciaal om Nederland als waterstofhub van Noordwest-Europa te positioneren 

Bedrijven hebben rekening gehouden met dit jaartal in het voorbereiden van investeringsbeslissingen. Europese regelgeving (de EU RFNBO delegated act) stelt dat waterstofprojecten die voor 2028 zijn opgestart, soepelere voorschriften hebben om op te starten. Na 2028 mogen electrolysers alleen gebruik maken van elektriciteit uit hernieuwbare productie die maximaal 36 maanden daarvoor zonder subsidie gerealiseerd is. Tevens hebben leden van NLHydrogen OWE subsidies toegekend gekregen dus het oorspronkelijke opleveringsjaar van 2028 halen is van belang. Door de prioriteit te leggen op waterstof- en CO2-leidingen wordt kostbare tijd gewonnen en daarmee iets meer zekerheid geboden aan investeerders. Een ontkoppeling van verschillende modaliteiten vertraagt minder maar brengt niet het oorspronkelijke opleveringsjaar van 2028 binnen bereik. Daarvoor is het van belang om te bekijken of en hoe vergunningprocedures versneld kunnen worden.  

Om op koers te blijven richting Nederland als waterstofhub voor Noordwest-Europa is dezelfde urgentie nodig als bij de in 8 maanden gebouwde LNG-terminal na de inval van Oekraïne.  

Systeemfunctie van waterstof 

Beslissingen over waterstof hebben een belangrijke impact op de aanbodzijde van hernieuwbare stroom: de afhankelijkheden tussen windenergie op zee en waterstof zijn groot. Leden van NLHydrogen zien dat de ontwikkelkosten en risico’s voor wind op zee groot zijn zonder voldoende zicht op afnemers die het flexibele opwekprofiel van wind op zee kunnen volgen. De productie van groene waterstof biedt daarmee een uitkomst voor de verdere uitrol van wind op zee én de beheersing van netkosten. Het versnellen van vergunningsprocedures om het opleveringsjaar van 2028 te halen is daarmee cruciaal voor Nederland als waterstofhub van Noordwest-Europa en kan het cruciale puzzelstukje zijn voor het energiesysteem van de toekomst.