Bijna €250 miljoen voor 7 Nederlandse waterstofprojecten: hoe gebruiken deze projecten de subsidie? 

De zeven Nederlandse projecten gaan met de subsidie aan de slag met de productie van volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse (OWE). Gezamenlijk zorgen ze voor 101 megawatt aan elektrolysecapaciteit. De zeven projecten die subsidie krijgen zijn H2 Hollandia (Nieuw-Buinen), Hysolar (Nieuwegein), Groengas asset (Amsterdam), Groengas asset (Groningen), RWE Eemshydrogen (Eemshaven), Van Kessel Olie (Oude Tonge) en VoltH2 (Delfzijl). Wie zitten er achter deze projecten en wat doen ze precies? We leggen je het hieronder uit. 

H2 Hollandia (Nieuw-Buinen)  
Novar, Avitec en Repowered ontwikkelen samen waterstofsysteem H2 Hollandia bij zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buiten. Van de opgewekte zonne-energie uit het zonnepark wordt 100% groene waterstof geproduceerd. Door de directe koppeling van systemen, wordt het elektriciteitsnet niet belast door de waterstofproductie. Dit komt doordat het waterstofsysteem de zonnestroom gebruikt voordat deze het net op gaat. Op zonnige dagen – als het zonnepark te veel energie opwekt – kan de elektrolyser een gedeelte van deze niet-leverbare piek toch omzetten naar waterstof. Zo kan het H2 Hollandia project bijna de helft van alle niet-leverbare stroom toch effectief gebruiken voor waterstofproductie. De groene waterstof wordt op locatie in tubetrailers gevuld om naar de eindgebruiker te brengen, bijvoorbeeld naar tankstations voor zwaar transport. 
Lees hier meer over het project: https://www.novar.nl/projecten/waterstofproject-h2hollandia/  

Hysolar (Nieuwegein) 
In Nieuwegein werkt Hysolar aan een project voor groene waterstofproductie. Dit is een gezamenlijk initiatief van Allied Waters en Aannemingsbedrijf Jos Scholman, met recent toegetreden partner Van Kessel. Met een 2,5 MW elektrolyser en een eerder gebouwd waterstoftankstation, voorziet het in de groeiende vraag naar duurzame brandstof. De productie, aangedreven door een aangrenzend zonneveld en mogelijk in de toekomst windturbines, streeft naar een jaarlijkse output van 300 ton, genoeg voor 1500 auto’s of 60 bussen. Dit project omvat ook het innovatieve Power-to-X concept, waarbij vrijgekomen warmte wordt opgeslagen voor later gebruik in omliggende wijken, waarmee Hysolar zich profileert als een voorloper in duurzame energie-integratie. 
Lees hier meer over het project: https://www.hysolar.nl/over-ons  

RWE Eemshydrogen (Eemshaven) 
Eemshydrogen is een waterstofproject van RWE, waarbij het plan is om een elektrolyser te bouwen voor de productie van groene waterstof op het terrein van de Eemshavencentrale. De waterstof wordt geproduceerd uit zon- en windenergie. De geproduceerde groene waterstof wordt daarna opgeslagen of getransporteerd naar eindgebruikers zoals de chemische industrie. Het project streeft ernaar om in 2026 te starten met de productie van groene waterstof. 
Lees hier meer over het project: https://benelux.rwe.com/locaties-en-projecten/eemshydrogen/  

Van Kessel (Oude Tonge) 
Van Kessel bouwt onder de naam ‘Greenpoint’ duurzame energy hubs voor de transitie naar duurzame mobiliteit. In Oude-Tonge opende Van Kessel in maart 2024 haar derde Greenpoint waterstoftankstation. Er zijn ‘dispensers’ (waterstofpompen) aanwezig voor zowel personenauto’s en bestelauto’s als voor vrachtwagens en bussen. Het station bevindt zich op een centrale plek in de gemeente, aan het knooppunt van de N59 en de N215 in Oude-Tonge. 
Lees hier meer over het project: https://www.vankesselolie.nl/greenpoint-opent-in-oude-tonge-haar-3de-waterstof-tankstation/  

Groengas asset (Amsterdam en Groningen) 
Groengas asset krijgt ook een deel van de subsidie voor hun elektrolysers-projecten in Amsterdam en Groningen. Het is nog niet precies bekend wat voor waterstofprojecten dit zijn. 

Benieuwd naar andere waterstofprojecten? Bekijk deze in onze leden- en projectengids: https://nlhydrogen.nl/ledengids