De Europese Commissie heeft de finale ‘delegated act’ gepubliceerd. Na jaren van discussie binnen en tussen lidstaten, Europees parlement en Commissie is er nu eindelijk duidelijkheid over wat ‘hernieuwbare waterstof’ precies wel en niet is. NLHydrogen verwelkomt het document: de helderheid over de regels is keihard nodig voor het halen van de doelen voor 2030.
Deze duidelijkheid is cruciaal: de Europese Commissie wil bijvoorbeeld dat in 2030 1% van alle weg-brandstoffen en 42% van alle waterstof in de industrie ‘hernieuwbaar is. Zonder duidelijkheid is er bijvoorbeeld geen grond van de door Nederland voorgestelde opschalingsregeling voor de productie van hernieuwbare waterstof.
De delegated act blijft bij de eis dat hernieuwbare waterstof via elektrolyse gemaakt moet zijn uit hernieuwbare bronnen niet zijnde biomassa. Dus geen kernenergie, geen fossiele CCS-elektriciteit en geen blauwe waterstof. Het verwijst naar de eerdere definitie (zie art 2 lid in van Directive 2018/2021).
De bewijslast dat waterstof echt uit hernieuwbare elektriciteit gemaakt is kent vier routes:
Zolang erkende certificering het bovenstaande toont, kan de hernieuwbare waterstof uit ieder ander land geïmporteerd worden.