Het team van NLHydrogen gaat regelmatig op werkbezoek. Zo ervaren ze op locatie wat bij leden en partners leeft en vinden waardevolle gesprekken plaats. De leden van NLHydrogen komen vanuit de gehele waterstofketen, van duurzame productie en import tot systeem & infrastructuur, tot en met de afname van waterstof. Een sfeerimpressie:
De waterstofketen begint bij het opwekken en importeren van groene waterstof. Nederland heeft daarin een aantal koplopers die doormiddel van slimme technologie het opwekken van waterstof zo efficiënt mogelijk maken. Zo liet lid Battolyser Systems ons één van hun innovatieve Battolysers zien, die zowel elektriciteit efficiënt opslaan als water splitsen in waterstof en zuurstof wanneer die wordt opgeladen. Ook werden we uitgenodigd bij de waterstoffabriek van lid Air Products. Dit bedrijf heeft nu al een groots waterstofsysteem met fabrieken en pijpleidingen. Zij vertelden enthousiast hoe Air Products ook in de duurzame toekomst een grote marktspeler op waterstof wil zijn; en lichtten de plannen voor de verduurzaming van hun fabrieken en de opbouw van groene waterstofproductie en import toe. Bij lid Uniper bekeken we het Maasvlakte-project, op een strategische locatie, namelijk aan de kust, op een knooppunt van het elektriciteitsnetwerk, in de haven van Rotterdam. De Uniper-centrale is nu belangrijk voor onze energievoorziening. Met het groene waterstofproject wil Uniper deze rol in de toekomst ook blijven vervullen. Een tour door het gebied van Groningen Seaports gaf een mooi overzicht van alle plannen van deze eerste hydrogen valley van Nederland. In gesprekken met ondernemers, zoals lid VoltH2 één van de tientallen waterstofprojecten (in ontwikkeling) bij het bedrijf werd bevestigd wat ook in andere regio’s speelt: veel ondernemerszin en vergevorderde plannen, maar de onzekerheden om ons heen zorgen voor twijfel en vertraging. Het zou mooi zijn als infrastructuur, hoge nettarieven en certificeringskwesties snel worden opgelost, zodat bedrijven en klanten voor waterstof daadwerkelijk kunnen gaan investeren.
Om automobilisten, bussen en vrachtwagens te voorzien van brandstoffen bouwen bedrijven in de mobiliteit ook waterstofstations. Reizend door Nederland bezoekt Alice diverse tankstation. Doordat ook in deze sector de bestaande bedrijven vernieuwen, en nieuwe bedrijven opkomen is het netwerk al redelijk landsdekkend. Drie Shell tankstations beschikken inmiddels over waterstofvulpunten. Een nieuw bedrijf in de mobiliteitssector is Fountain Fuel, die bouwt aan netwerk zero-emissie energiestations waar waterstof tanken en e-laden worden gecombineerd. In mei openden zij hun eerste Fountain Fuel in Amersfoort waar consumenten en bedrijven waterstof kunnen tanken. Daarnaast kunnen BP Kerkhof in Den Haag en het Air Liquide station in Rhoon vaak rekenen op een bezoekje. Complimenten voor deze ondernemers met visie op de toekomst.
Ook grote potentiële klanten, die waterstof willen benutten in hun productieproces zijn aangesloten bij NLHydrogen. Een bijzonder bedrijf is Tata Steel. Momenteel werkt dit bedrijf al aan een grote ombouw onder de titel van ‘green, clean and circular’. Bovendien werkt Tata Steel aan plannen om groene waterstof in te zetten bij de productie van staal. In IJmuiden zag het team hoe 7 Mton hoogwaardig staal te maken, ongeveer zoveel als in Nederland momenteel wordt gebruikt.
Ben je nieuwsgierig naar onze leden en wat ze allemaal doen? Op onze website staan een aantal projecten uitgelicht.