Den Haag – OrangeGas

Eerste met waterstof in Den Haag

Jan-Paul Kerkhof is gestart met de verkoop van waterstof bij zijn vestiging in Den Haag. Kerkhof werkt in dit project samen met netbeheerder Joulz Diensten BV en Orangegas.

“Klanten die duurzaam willen rijden wil ik een alternatief bieden voor accu-elektrisch. En ik voorkom dat andere Haagse stations mij voor zijn.” Door als eerste deze brandstof aan te bieden verwacht Kerkhof een voorsprong te hebben als de waterstofauto in grotere aantallen wordt verkocht. Een voorsprong waarmee hij direct voldoende klanten trekt en de hoge investeringskosten er eerder uithaalt.

‘Dat waterstof een mooie toekomst tegemoet gaat, daar twijfel ik niet aan’

Kerkhof heeft alle vertrouwen dat op termijn een goede afzetmarkt voor de energiedrager ontstaat. “Wanneer waterstof doorbreekt, weet ik niet precies. Ik heb geen glazen bol. Maar dat het een mooie toekomst tegemoet gaat, daar twijfel ik niet aan.”

Waterstof tanken

Tank vol in drie minuten

Volgens hem stuit de opmars van accu-elektrische auto’s op te beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. En wie onderweg de accu wil bijvullen, komt in de file voor de laadpaal. Waar hij lang moet wachten omdat opladen flink wat tijd vergt, zelfs met een snellader. “Waterstof heeft deze nadelen niet. Een gemiddelde tankbeurt duurt ongeveer drie minuten, terwijl de actieradius te vergelijken is met die van een benzine- of dieselauto.” Bovendien loop je volgens Kerkhof niet tegen netproblematiek aan.