Waterstoftankstation Delfzijl

Total – Delfzijl

Eerste waterstoftankstation in Noord-Nederland

Het waterstoftankstation van Total, voormalig Pitpoint*, staat op Chemie Park Delfzijl. Het station is hier gekomen om waterstofbussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe te voorzien van groene waterstof, geleverd door Nouryon (voormalig onderdeel van AkzoNobel).

Het gaat hierbij om een proef met een looptijd van vijf jaar om te kijken of het op poten zetten van een waterstofeconomie in Noord-Nederland haalbaar is. De provinciebesturen van Groningen en Drenthe willen dat vanaf 2030 alle bussen in het openbaar vervoer immers emissievrij rijden, dus ofwel batterij-elektrisch of waterstof-elektrisch.

Om de proef mogelijk te maken, heeft PitPoint het waterstoftankstation gerealiseerd. Daarnaast zal PitPoint ook verantwoordelijk zijn voor de exploitatie en onderhoud van het nieuwe tankstation.

*Total acquireerde in 2017 PitPoint clean fuels. Dit project is destijds onder de merknaam PitPoint uitgevoerd.

Groene waterstof

Het Total tankstation biedt groene waterstof. Dit is uniek voor Nederland. Nouryon levert de waterstof, als bijproduct van chloor. Omdat de onderneming hierbij gebruikmaakt van windenergie, is het restproduct waterstof ook echt groen. Groningen Seaports heeft een innovatieve kunststof waterstofleiding aangelegd tussen de chloorfabriek van Nouryon en het waterstoftankstation.

Deze unieke pilot is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz, AkzoNobel, Groningen Seaports, PitPoint, het ministerie van Milieu en Waterstaat, en de provincie Groningen. In Nederland reden al eerder waterstofbussen in Amsterdam. Er zijn ook proeven met waterstofbussen in Rotterdam en Noord-Brabant.