Niet gecategoriseerd 04-01-2024

Werkbezoek leden Zeeland

Op 8 november hebben we een werkbezoek gebracht aan de prachtige regio Zeeland bij onze leden North Sea PortVoltH2Ørsted en Yara International. Elk van deze bedrijven speelt een eigen onmisbare rol en samen bouwen ze de waterstofketen op. Tijdens ons bezoek hebben we uitvoerig gesproken over de unieke kansen die Zeeland biedt als waterstofhub, maar ook de uitdagingen waar deze bedrijven mee te maken hebben.

North Sea Port gaf ons een tour door een klein stukje van hun Nederlands-Vlaamse havengebied, dat zich uitstrekt van Terneuzen/Vlissingen tot aan Gent. Hier bundelen bedrijven hun krachten en realiseren ze jaarlijks een indrukwekkende gezamenlijke productie en consumptie van 580 kton aan waterstof. De haven heeft het potentieel om dé waterstofhub van Europa te worden dankzij hun eigen (groene) productie, import, uitstekende netwerk en goede verbinding met het achterland.

In dit havengebied bezochten de plek waar VoltH2 binnenkort haar innovatieve groene waterstoffabriek van 25 MW bouwt, met plannen voor uitbreiding naar 100 MW. Deze innovatieve waterstoffabriek zal door middel van elektrolyse waterstof produceren en ook dienen als opslag-, laad- en distributiefaciliteit voor de uitvoer van waterstof naar de backbone. 

En vertelde Ørsted, marktleider op het gebied van windparken op zee, over hun SeaH2Land programma. In dit ambitieuze plan voor duurzame waterstofproductie op GW-schaal, wordt de grote industriële waterstofvraag in de North Sea Port cluster door middel van een beoogde grensoverschrijdende pijpleiding gekoppeld van duurzame waterstof. De stroom die nodig is voor de productie komt uit wind op zee.

We sloten de dag af met een bezoek aan Yara Sluiskil, een productievestiging van het Noorse bedrijf Yara International. Yara Sluiskil wordt gezien als cruciale systeemspeler die het aan te leggen waterstofnetwerk en ook het elektriciteitsnet kan balanceren door flexibel waterstof af te nemen. Bovendien beschikken zij al over ruime ervaring met het produceren, opslaan en transporteren van waterstof in de vorm van ammoniak. 

Bedankt allemaal voor jullie mooie rondleiding, presentaties en waardevolle gesprekken. Dit werkbezoek heeft ons wederom doen beseffen hoe belangrijk verbinding en samenwerking is binnen de waterstofbranche.